Blogin lisäksi Aiviksella on myös oma tiedepodi! Aivosumutorven podcastissa Essin ja Hennan vieraaksi saapuu ravitsemustieteen tutkijoita. Joka jaksossa perehdytään ajankohtaiseen tutkimukseen haastatellen sen tekijää sekä sukelletaan pintaa syvemmälle tutkimustiedon tulkinnassa. Tämä podi on suunnattu kaikille ravitsemustieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneille.

Löydät podin muun muassa seuraavista palveluista:

Aivosumutorvi podcast

#1 Maria Heikkilä: urheilijan ravitsemus

Ensimmäisessä jaksossa Aivosumutorven vieraana on Maria Heikkilä, joka on äskettäin väitellyt nuorten kestävyysurheilijoiden ravitsemuksesta. Jaksossa käsitellään muun muassa urheilijoiden ja valmentajien ravitsemusosaamista, urheilijoiden ravitsemusta ja urheiluun liittyvää ulkonäkökeskeisyyttä sekä häiriintynyttä syömistä.

#2 Maijaliisa Erkkola: ravitsemussuositukset

Päättääkö teollisuus ravitsemussuosituksista? Miksi ravitsemussuositukset eivät ole samanlaiset joka maassa? Miten ympäristönäkökulma huomioidaan suosituksissa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan jaksossa, jossa vieraanamme on yliopistonlehtori, dosentti Maijaliisa ”Maikki” Erkkola. Jaksossa käsitellään ravitsemussuosituksia yleisesti, perehdytään pohjoismaisten suositusten laatimisprosessiin ja keskustellaan suomalaisista ravitsemussuosituksista.

#3 Niina Kaartinen: hiilihydraatit ja sokeri

Miten lisätty sokeri eroaa luontaisesta sokerista? Onko hedelmien sokeri haitallista? Onko intiaanisokeri pöytäsokeria terveellisempää? Miten väestön lisätyn sokerin saantia mitataan? Saavatko suomalaiset liikaa lisättyä sokeria? Entä kannattaisiko lisätyn sokerin saannissa pyrkiä nollalinjaan? Näihin kysymyksiin saamme vastauksen, kun vieraanamme on erikoistutkija Niina Kaartinen THL:stä.

#4 Christel Lamberg-Allardt: D-vitamiini

Onko ruoasta mahdollista saada riittävästi D-vitamiinia? Kannattaisiko kaikkien mittauttaa oma D-vitamiinipitoisuutensa? Onko D-vitamiini ihmelääke tautiin kuin tautiin? Entä millainen suomalaisten D-vitamiinitilanne on ja miten ravitsemuspolitiikalla on vaikutettu siihen? Tässä jaksossa Aiviksen vieraana on professori Christel Lamberg-Allardt, joka on tehnyt pitkän uran D-vitamiinitutkimuksen parissa.

#5 Riitta Freese ja Sari Hantunen: ravitsemustieteen opinnot

Tuotettu yhteistyössä Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry:n kanssa. Mitä ravitsemustiede tutkii? Miten yliopisto-opinnot eroavat lyhyemmistä ravitsemuskoulutuksista ja -kursseista? Mistä opinnot koostuvat ja mitä ravitsemustieteen opiskelu mahdollistaa? Entä osataanko ravitsemustieteilijöiden osaamista hyödyntää yhteiskunnassamme tarpeeksi? Tässä jaksossa perehdytään yliopistotasoiseen ravitsemustieteen koulutukseen ravitsemustieteen yliopistolehtoreiden Riitta Freesen ja Sari Hantusen kanssa. Jakso on tuotettu osaksi Ravitsemusviikon ohjelmaa ja siitä on saatu korvaus.

#6 Marjo Misikangas: terveysväitteet

Mitä terveysväitteillä tarkoitetaan? Millaisen polun hyväksytty terveysväite käy? Saako terveydenhuollon ammattihenkilö markkinoida elintarvikkeita? Entä miten kuluttaja voi toimia, jos törmää kiellettyihin terveysväitteisiin tai pikkasen laittomaan markkinointiin? Terveysväitteistä ja elintarvikkeiden markkinoinnista kanssamme juttelemassa Ruokaviraston ylitarkastaja Marjo Misikangas.

Aiviksen tiedepodi