Blogin lisäksi Aiviksella on myös oma tiedepodi! Aivosumutorven podcastissa Essin ja Hennan vieraaksi saapuu ravitsemustieteen tutkijoita. Joka jaksossa perehdytään ajankohtaiseen tutkimukseen haastatellen sen tekijää sekä sukelletaan pintaa syvemmälle tutkimustiedon tulkinnassa. Tämä podi on suunnattu kaikille ravitsemustieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneille.

Aiviksen podcast on mukana Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 -ohjelmassa!

Löydät podin muun muassa seuraavista palveluista:

Aivosumutorvi podcast

#1 Maria Heikkilä: urheilijan ravitsemus

Ensimmäisessä jaksossa Aivosumutorven vieraana on Maria Heikkilä, joka on äskettäin väitellyt nuorten kestävyysurheilijoiden ravitsemuksesta. Jaksossa käsitellään muun muassa urheilijoiden ja valmentajien ravitsemusosaamista, urheilijoiden ravitsemusta ja urheiluun liittyvää ulkonäkökeskeisyyttä sekä häiriintynyttä syömistä.

#2 Maijaliisa Erkkola: ravitsemussuositukset

Päättääkö teollisuus ravitsemussuosituksista? Miksi ravitsemussuositukset eivät ole samanlaiset joka maassa? Miten ympäristönäkökulma huomioidaan suosituksissa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan jaksossa, jossa vieraanamme on yliopistonlehtori, dosentti Maijaliisa ”Maikki” Erkkola. Jaksossa käsitellään ravitsemussuosituksia yleisesti, perehdytään pohjoismaisten suositusten laatimisprosessiin ja keskustellaan suomalaisista ravitsemussuosituksista.

#3 Niina Kaartinen: hiilihydraatit ja sokeri

Miten lisätty sokeri eroaa luontaisesta sokerista? Onko hedelmien sokeri haitallista? Onko intiaanisokeri pöytäsokeria terveellisempää? Miten väestön lisätyn sokerin saantia mitataan? Saavatko suomalaiset liikaa lisättyä sokeria? Entä kannattaisiko lisätyn sokerin saannissa pyrkiä nollalinjaan? Näihin kysymyksiin saamme vastauksen, kun vieraanamme on erikoistutkija Niina Kaartinen THL:stä.

#4 Christel Lamberg-Allardt: D-vitamiini

Onko ruoasta mahdollista saada riittävästi D-vitamiinia? Kannattaisiko kaikkien mittauttaa oma D-vitamiinipitoisuutensa? Onko D-vitamiini ihmelääke tautiin kuin tautiin? Entä millainen suomalaisten D-vitamiinitilanne on ja miten ravitsemuspolitiikalla on vaikutettu siihen? Tässä jaksossa Aiviksen vieraana on professori Christel Lamberg-Allardt, joka on tehnyt pitkän uran D-vitamiinitutkimuksen parissa.

#5 Riitta Freese ja Sari Hantunen: ravitsemustieteen opinnot

Tuotettu yhteistyössä Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry:n kanssa. Mitä ravitsemustiede tutkii? Miten yliopisto-opinnot eroavat lyhyemmistä ravitsemuskoulutuksista ja -kursseista? Mistä opinnot koostuvat ja mitä ravitsemustieteen opiskelu mahdollistaa? Entä osataanko ravitsemustieteilijöiden osaamista hyödyntää yhteiskunnassamme tarpeeksi? Tässä jaksossa perehdytään yliopistotasoiseen ravitsemustieteen koulutukseen ravitsemustieteen yliopistolehtoreiden Riitta Freesen ja Sari Hantusen kanssa. Jakso on tuotettu osaksi Ravitsemusviikon ohjelmaa ja siitä on saatu korvaus.

#6 Marjo Misikangas: terveysväitteet

Mitä terveysväitteillä tarkoitetaan? Millaisen polun hyväksytty terveysväite käy? Saako terveydenhuollon ammattihenkilö markkinoida elintarvikkeita? Entä miten kuluttaja voi toimia, jos törmää kiellettyihin terveysväitteisiin tai pikkasen laittomaan markkinointiin? Terveysväitteistä ja elintarvikkeiden markkinoinnista kanssamme juttelemassa Ruokaviraston ylitarkastaja Marjo Misikangas.

#7 Anu Joki: onnistunut painonhallinta

Miten laadullista tutkimusta käytännössä tehdään ja mitkä ovat sen vahvuudet tutkimusmenetelmänä? Miten painonhallinta eroaa laihduttamisesta? Mitkä tekijät yhdistävät painonhallinnassa onnistuneita? Pilaako herkuttelu painonhallinnan? Entä kuuluuko joustavaan ruokasuhteeseen rajoittamista tai ruokasääntöjä? Laadullisesta tutkimuksesta ja onnistuneesta painonhallinnasta kanssamme juttelemassa tohtorikoulutettava Anu Joki Helsingin yliopistosta.

#8 Mikko Lehtovirta: itsenmittaus ja biohakkerointi

Kannattaako ja voiko terveyttä mitata? Mitä on biohakkerointi ja voiko sen avulla optimoida terveytensä ja tulla superihmiseksi? Onko biohakkeroinnilla tieteellistä pohjaa? Entä kannattaako terveen ihmisen mittauttaa veriarvojaan tai selvittää perimänsä terveellisemmän elämän toivossa? Lääkäri, tutkijatohtori Mikko Lehtovirta piipahti puhumassa kanssamme itsenmittauksesta ja biohakkeroinnista sekä näihin liittyvistä ilmiöistä.

#9 Topi Hovinen ja Liisa Korkalo: lasten vegaaniruokavalio

Lasten vegaaniruokavaliota on tutkittu hyvin vähän. Tässä jaksossa keskustellaan tuoreen suomalaistutkimuksen tuloksista ja vastataan mm. seuraaviin kysymyksiin: Millaisia tuloksia tutkimuksessa saatiin ja mitä johtopäätöksiä niistä voidaan vetää? Miten pieni otoskoko ja mahdollinen valikoituminen vaikuttavat tutkimuksen luotettavuuteen? Entä onko meillä tarpeeksi tutkimusnäyttöä, jotta vegaaniruokavaliota voidaan suositella raskaana oleville ja pikkulapsille? Jaksossa vierainamme ovat lääkäri ja väitöskirjatutkija Topi Hovinen sekä yliopistonlehtori ja elintarviketieteiden tohtori Liisa Korkalo.

#10 EPELI-hanke: pelisääntöjä epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointiin

Lapset ja nuoret kohtaavat elintarvikkeiden markkinointia kaupoissa, perinteisessä mediassa ja erityisesti somessa. Monitieteinen EPELI-hanke selvittää lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia ja toivoo alalle yhteisiä pelisääntöjä. Jaksossa keskustellaan siitä, miten lapsen oikeudet liittyvät elintarvikkeiden markkinointiin, miksi epäterveellisten elintarvikkeiden määrittely ei ole yksinkertaista, missä lapset ja nuoret kohtaavat elintarvikkeiden markkinointia, millaisia keinoja markkinoinnissa käytetään ja miten yritykset voisivat toimia vastuullisesti. Haastateltavina piipahtivat EPELI-hankkeen tutkijat Mikael Fogelholm, Maijaliisa Erkkola ja Liisa Uusitalo Helsingin yliopistosta, Ines Kaivonen ja Elina Närvänen Tampereen yliopistoista sekä Anu Lähteenmäki-Uutela Suomen ympäristökeskuksesta. Jakso on tuotettu yhteistyössä EPELI-hankkeen kanssa ja siitä on saatu korvaus.

Aiviksen tiedepodi