Viidelläkympillä ruokaa vai ravintolisiä?

Hyvinvointiin keskittyvien sometilien seuraaminen on mielenkiintoista, mutta toisinaan myös tuskastuttavaa. Välillä on vaikea ymmärtää, miksi ihmiset tuhlaavat rahansa mitä ihmeellisimpiin ravintolisiin tai muihin huuhaa-tuotteisiin, kun rahat voisi käyttää myös järkevämmin ja oikeasti terveyttä edistävästi. Onko kyse siitä, ettei asioihin jakseta perehtyä tarkemmin vai yritetäänkö vain etsiä oikotietä onneen? Emme halua arvostella kenenkään valintoja, vaan saada ihmiset pohtimaan kriittisemmin mainoslauseita, ja toisaalta myös omaa tarvettaan kyseisille tuotteille.

Ostaisitko viidelläkympillä ruokaa vai ravintolisiä?
Kuva: Unsplash

Otetaan esimerkiksi eräs ravintolisä, johon törmäsimme Instagramissa. Lift by Juice Plus+:n sanotaan olevan luonnollista energiaa -ravintolisä, joka ravitsee kehoasi ja mieltäsi koko päivän tärkeillä B-vitamiineilla. Tuote sisältää B-vitamiineja (B1, B2, B3, B5, B6 ja B9) mangosta, guavasta ja sitruunankuoresta sekä luonnollista kofeiinia mate-yrtistä.

Kyseiset B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä, mutta harvaa niistä tarvitaan purkista. Terve aikuinen saa monipuolisesta, suositusten mukaisesta ruokavaliosta kyllä riittävästi myös B-vitamiineja. Poikkeuksena on lähinnä folaatti, jonka saanti FinRavinto-tutkimuksessa jäi alle keskimääräisen tarpeen 29 %:lla miehistä 38 %:lla naisista. Ravintolisää järkevämpi ratkaisu olisi kuitenkin lisätä ruokavalioon folaatin lähteitä, kuten täysjyväviljaa ja kasviksia. Suomalaiset syövät nimittäin suositukseen nähden liian vähän kasviksia (86 % miehistä ja 78 % naisista!) ja jäävät myös alle kuitusuosituksen (noin 70 % miehistä ja naisista). Muistutuksena vielä, että kasvisten ja kuidun saannin lisäyksellä saavutetaan myös muita hyötyjä eri ravintoaineiden saannin lisäksi. Runsaasti kasviksia sisältävän ruokavalion on tutkimuksissa todettu pienentävän riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin sekä erilaisiin syöpiin. Riittävä kuidun saanti taas on suolistolle hyväksi, mutta vaikuttaa myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan terveyttä edistävästi. Jos vitamiinit nauttii ravintolisistä, jäävät nämä hyödyt valitettavasti saamatta.

Jos kyseisen ravintolisän hinnan (49,5 e/kk pelkästään B-vitamiineista ja kofeiinista!) käyttäisi terveelliseen ruokaan, saisi sillä rahalla aika monta pakettia täysjyväleipää (tai -puuroa) ja kasan kasviksia. Rahat riittäisivät myös kahvipakettiin, mikäli kofeiinia haluaa nauttia. Aivis suosittelee lämpimästi tätä vaihtoehtoa, joka varmasti ravitsee kehoa ja mieltä ravintolisiä tehokkaammin!