Koronavirus, sen ehkäisy ja hoito ovat olleet viime aikojen kestopuheenaiheita. Iltalehti uutisioi viime viikolla, että C-vitamiinista voi olla yllättävää apua koronan oireisiin. Jutun alussa todettiin, että sosiaalisessa mediassa leviää vinkkejä, joiden mukaan suuria C-vitamiiniannoksia nauttimalla voitaisiin ehkäistä koronavirusta. Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä tyrmäsi väitteet ja totesi, että ei ole näyttöä siitä, että C-vitamiini tai jokin muu ravintoaine parantaisi puolustuskykyä niin, että tavallisen suomalaisen kannattaisi syödä niitä ennaltaehkäistäkseen virustauteja. Hemilä myös kertoi, että C-vitamiiinitankkauksesta ei ole mitään hyötyä koronavirukselta suojautumiseen, mutta se voi tutkimusten mukaan lievittää flunssan oireita. Lisäksi lehtijutussa tuotiin esille, että tutkimuksissa on havaittu suurten C-vitamiiniannosten (ei suositella kotikäyttöön!) voivan lyhentää vakavasti sairaiden potilaiden tehohoidon ja hengityskonehoidon kestoa.
Pikkasen laitonta, äärimmäisen moraalitonta
Huolimatta siitä, että Iltalehden jutussa asiantuntija tyrmäsi C-vitamiinilisän käytön koronaviruksen ennaltaehkäisyyn, ovat C-vitamiini ja muut ravintolisät nyt pinnalla. Kuluneen viikon ajan onkin kiirettä pidellyt, kun olemme joutuneet vähän väliä ilmiantamaan somessa pikkasen laitonta markkinointia, jossa juuri C-vitamiinin tai muiden ravintolisien on väitetty ehkäisevän infektioita. Kaikki myyjät ja vaikuttajat eivät väitä suoraan, että heidän myymänsä tai edustamansa ravintolisä ehkäisisi koronavirustartuntaa, vaan antavat ihmisten päätellä sen itse. Olemme bonganneet esimerkiksi postauksen, jossa neuvottiin ottamaan D-vitamiinia, C-vitamiinia, sinkkiä, valkosipuliuutetta, punahattu-uutetta ja seljanmarjauutetta kuurina ”epidemioiden ollessa liikkeellä”. Lienee selvää, mihin epidemiaan lukija yhdistää nämä ohjeet. Ja kas kummaa, postauksen tehneen instanssin verkkokaupassa myydään mainittuja ravintolisiä! Lukuisissa Facebook-mainoksissa on kaupattu ravintolisiä ja lisäravinteita ”buustaamaan” immuunijärjestelmää, ja lisäksi myös yksityishenkilöt jakavat harhaanjohtavaa materiaalia. Osa pillerikauppiasta viittaa Iltalehdessäkin mainittuihin tutkimuksiin, mutta sekoittaa sujuvasti tutkimusnäytön oireiden lieventymisestä näytöksi taudin ehkäisystä. Osa soveltaa tehohoitopotilailla saatuja tuloksia häikäilemättömästi koskemaan myös lievää flunssaa sairastavia.
Oma lehmä ojassa
Koronavirus on innoittanut kaupittelemaan ravintolisien lisäksi myös webinaareja, kursseja ja opuksia, joiden ohjeilla luvataan immuniteetin parantuvan ja flunssan kaikkoavan. Ajatus, tai ainakin ajoitus, näillä on hyvä, mutta kannattaa muistaa, että kukaan ei valvo, millaista tietoa näissä kirjoissa tai kursseissa jaetaan. Se lienee kuitenkin varmaa, että yleensä näissä ei jaeta THL:n tai muiden viranomaisten ohjeistuksia, jotka ovat ilmaiseksi kaikkien saatavilla, toisin kuin vaihtoehtoiset kurssit ja opukset. Sellaistakin bisnesmallia näkee, jossa kurssimateriaalin tai oppaan saa käyttöönsä ilmaiseksi, mutta niiden avulla on tarkoitus houkutella asiakas ostamaan ravintolisiä.
Kiellettyä, mautonta ja vastuutonta
Vaikka postausten, kurssien, oppaiden ja webinaarien tarkoitus olisi pohjimmiltaan hyvä eikä esimerkiksi ravintolisien lyhytaikaisesta tankkaamisesta olisi välttämättä erityisiä haittoja, ravintolisien lääkkeellinen markkinointi on kuitenkin ehdottoman kiellettyä. Ravintolisiä tai muitakaan elintarvikkeita ei kertakaikkiaan saa markkinoida koronaviruksen tai muun sairauden ehkäisyyyn, hoitoon tai parantamiseen. Lainsäädäntö koskee sekä yrityksiä että verkostomarkkinoijia, bloggareita ja influenssereita.
Sen lisäksi, että tällainen markkinointi on ravintolisien ja muiden elintarvikkeiden kohdalla yksiselitteisesti kiellettyä, hommaan liittyy muitakin epämiellyttäviä piirteitä. Koronavirus pelottaa, ja peloilla ja ahdistuksella rahastaminen on todella mautonta. Kukapa ei ostaisi muutaman kympin vitamiinipurkkia tai kurssia, jos sen avulla voisi välttää koronan. Toisekseen näistä postauksista voi olla myös haittaa, jos esimerkiksi riskiryhmiin kuuluva kuvittelee niiden opeilla olevansa turvassa tartunnalta eikä siksi koe tarpeelliseksi rajoittaa ihmiskontaktien määrää. Huomion kiinnittäminen epäolennaisiin asioihin vie huomiota pois oikeasti tärkeistä ohjeistuksista.
Vastuu painaa
Olemme ennenkin penänneet vaikuttajilta vastuuta sanomisistaan. Nyt jos koskaan tämä vastuu on äärimmäisen painava, sillä uuden ja pelottavan edessä ihmisten voi olla entistäkin vaikeampi erottaa luotettavaa tietoa misinformaatiosta (tahattomasti levitetty väärä tieto) tai disinformaatiosta (tahallisesti levitetty väärä tieto) (kannattaa lukea tämä Ylen juttu väärän tiedon tunnistamisesta!) Tänään uutisoitiin myös Valtioneuvoston ja PING Helsingin yhteistyöstä, jossa kaikki vaikuttajat haastetaan mukaan levittämään luotettavaa tietoa koronaviruksesta. Vaikuttajien lisäksi vastuuta vaaditaan nyt myös ravintolisä- ja luontaistuotekauppiailta – ethän hae taloudellista hyötyä väärillä väitteillä ja pyri hyötymään kanssaihmisten hädällä?
Luotettavaa tietoa koronaviruksesta löydät esimerkiksi näiden linkkien takaa:
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Ajankohtaista koronaviruksesta
- Sosiaali- ja terveysministeriö: Varautuminen uuteen koronavirukseen
- Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta
- Valtioneuvosto: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta
Miten äärimmäisen hyvä kirjoitus!
Meinasin itseasiassa tänään teille laittaa sähköpostitse tai Instagramin DM:lla viestiä, että rakkaat Henna ja Essi – voisitteko kirjoittaa jonkinlaisen kannanoton tähän valtavaan ”immuniteettikuntoon-ilmiöön”, joka näkyy ainakin omassa sähköpostilaatikossani. Maililootani on meinannut kirjaimellisesti räjähtää uutiskirjeistä, joiden otsikot kuuluvat: ”8 keinoa tasapainoisempaan immuunipuolustukseen”, ”Immuniteetti haltuun – verkkovalmennus nyt saatavilla”,”Miten stressi ja immuniteetti liittyvät toisiinsa?”, ”Mitä voit tehä oman immuunipuolustuksesi eteen?” jne.
Ensiksi luin näitä mielenkiinnolla, mutta nyt viestit ovat suorastaan alkaneet ahdistaa. Varsinkin tällaista ortoreksiataustaista nuorta naista. Monet vaikuttajat/toimijat ovat varmaan hoksanneet sen, että TT – toisto toimii. Nyt kannattaa laittaa uutiskirjekonekivääri laulamaan.
Sisällöissä suositellaan tilaamaan erilaisia vastustuskykyä boostaavia tuotteita (pakuri, inkivääri, sinkki, valkosipuli, acerola-jauhe…), kehotetaan osallistumaan verkkokurssille ja tilaamaan e-kirjoja.
Yhdessä tänään saamassani uutiskirjeessä kerrottiin, että immuunipuolustusta voi tasapainottaa mm. seuraavilla tekijöillä:
” – Jos sairastat jotain autoimmuunisairautta, jätä gluteenipitoiset viljat (vehnä, ruis, ohra) kaupan hyllylle, sillä ne eivät tee sinulle hyvää. Ne vaurioittavat suolistosi pintaa ilman, että sinulla on keliakiaa ja aiheuttavat sitä kautta ongelmia immuunipuolustuksellesi.
– Jos ongelmanasi on jatkuva sairastelu, jätä maitotuotteet toistaiseksi syömättä. Maidon ominaisuutena on muodostaa limaa ja lima hengitysteissä tarjoaa hyvän kasvualustan erilaisille viruksille ja bakteereille. Korvaa maitotuotteet esimerkiksi mantelista ja kaurasta valmistetuilla tuotteilla.”
Anteeksi mitä? Voisitteko mainita lähteet?
Lisäksi kirjeessä mainittiin seuraavaa:
”Viimeisenä parhaat vinkit lisäravinteilla tasapainottamaan immuniteettiä:
C-vitamiini 3000 mg/pv jaettuna muutamaan annokseen.
D3-vitamiini 125 µg/pv 2 viikon ajan, jonka jälkeen 50 µg/pv
Magnesiumia 400 mg/pv
Sinkkiä 20 mg/pv
Seleeniä 100 µg/pv
Laadukas probioottivalmiste”
Lopuksi viestissä mainittiin:
” — — Mutta näinä aikoina ei kerta kaikkiaan voi saada liikaa käytännön tietoa, sillä voimme kaikesta huolimatta tehdä niin paljon itse terveytemme ja immuniteettimme eteen – olit sitten riskiryhmässä tai et.
Kehotan myös ainakin tutustumaan ***** *******:n uudistettuun Immuunipuolustuskurssiin, – – …”
—————
Minusta tämä alkaa olla jo… No. Kyseenalaista, kun esimerkiksi suositellaan noin tarkkoja lisäravinnemääriä… Mitä te ajattelette?
Itse olen todella kiinnostunut terveellisestä ruokavaliosta – käytän jonkin verran superfoodeja (ostin tänäänkin viherjauhetta, koska koen sen olevan ravintorikas lisä omaan ruokavaliooni), olen höperönä raakasuklaaseen ja luomutuotteisiin. Siksi tällaisia uutiskirjeitä minulle siis tuleekin. Kuitenkin nämä viestisisällöt ovat saaneet meikäläisenkin jo ärsyyntyneeksi. Ostin kaupasta äsken inkivääriä ja syön päivittäin vadillisen marjoja, mutta nyt alkaa meikäläiselläkin mitta tulla täyteen. Rajansa kaikella.
Itse työskentelen viestintä ja mediakentällä ja olen opinnoissani (ja gradussani) perehtynyt ravitsemus- ja terveysviestinnän nykytilaan ja kriittisen medialukutaidon tärkeyteen. Olen käsitellyt näitä teemoja paljon, pitänyt jopa seminaariesityksiä, joissa olen sivunnut ko. aihepiiriä. Tälläkin hetkellä työskentelen projektissa, jossa suunnittelen sisältöjä kurssille, jossa käsitellään mediakasvatusta, medialukutaitoa ja kriittistä ajattelukykyä. Olen siten mielestäni aika perillä siitä, miten meihin ihmisiin vaikutetaan ja vedotaan erilaisilla viesteillä, miten erottaa disinformaatio ja misinformaatio, kuinka puntaroida tietolähteiden luotettavuutta jne. Mutta SILTI löydän itseni puntaroimasta, pitäisikö minun ostaa immuunipuolustusboosteri-verkkokurssi, klikata ostoskoriini 300 €:n edestä lisäravinteita ja ladata koneen kovalevy täyteen erilaisia e-kirjoja, joilla hoitaa immuunipuolustus kuntoon.
Eli jos media-alan ammattilaisetkin reagoivat markkinointiviesteihin näin, niin entä sitten ne nuoret tai vanhukset, joiden medialukutaito ja lähdekriittisyys on täysin olematon?
Anteeksi tämä pitkä avautuminen, mutta tällaisia asioita olen tässä viime päivinä pohtinut. Uskon, että ravintorikkaalla ruoalla on valtava vaikutus terveyteen, mutta kokonaisuus tulee olla kunnossa ennen kuin lähdetään hifistelemään. Nimenomaan nyt, kun ihmiset ovat ahdistuneita ja peloissaan, on vaikuttajien vastuu korostunut. Toivon, että kaikki yritykset, vaikuttajat ja toimijat oikeasti viestivät eettisesti ja vastuullisesti näinä päivinä. Vinkkien antaminen on hienoa, mutta nimeomaan niiden kohdalla tulisi korostaa, että nämä ovat ”vaihtoehtoisia keinoja” tai jos jaetaan spesifiejä neuvoja ja suosituksia ravintolisistä/vastustuskykyä buustaavista ruoista – LÄHTEET!
Kiitos ja anteeksi! Kokeillaan pysyä terveinä! <3
Hei Hanna,
kiitos kivasta palautteesta! Medialukutaito ja lähdekriittisyys ovat näinä aikona todella tarpeen. Toivotaan, että näiden asioiden esiinnostaminen saisi ihmiset jättämään poppakonstit kokeilematta ja luottamaan ennemmin asiantuntijoiden ohjeistuksiin. Ihanaa kevättä kaikesta huolimatta!
”Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä tyrmäsi väitteet ja totesi, että ei ole näyttöä siitä, että C-vitamiini tai jokin muu ravintoaine parantaisi puolustuskykyä niin, että tavallisen suomalaisen kannattaisi syödä niitä ennaltaehkäistäkseen virustauteja.”
Mitä mahdetaan tarkoittaa ”tavallisella suomalaisella”, koska Harri Hemilä on todennut mm. että C-vitamiini kuitenkin vähensi flunssan ilmaantuvuutta 50 % kuudessa tutkimuksessa, joissa oli koehenkilöinä fyysisesti rasittuneita ihmisiä (Douglas ja Hemilä 2005). Fyysisesti rasittuneina Hemilä mainitsee maratoonarit, sotilasleiriläiset, kouluhiihtoretkeläiset. Miten monessa väestöryhmässä on oikeasti tutkittu C-vitamiinin tarvetta? Eivätkö pitkäaikaissairaat voisi myös olla fyysisesti rasittuneita…miten paljon kroonisesti sairaita Suomessa on eri syistä…sanoisin varsin paljon. Entä vanhukset hoitokodeissa, saavatko he edes monivitamiinivalmisteita päivittäin…eivät ! Voisiko tätä joku tutkia yliopistolla, tosin apurahoja on lähes mahdotonta saada, koska ei ole kyse lääketutkimuksesta, ja ravitsemusterapeuttikunta on enimmäkseen sitä mieltä, että monipuolinen ravinto riittää.
Hei ja kiitos palautteesta! Hyviä ajatuksia, aiheesta olisi varmasti paljon tutkittavaa. Monien vitamiinien kohdalla asia näyttäisi olevan niin, että niiden puutteen korjaamisesta on ehdottomasti hyötyä, mutta jos puutetta ei ole, niin ylimääräisestä saannista ei näyttäisi olevan ylimääräistä hyötyä. Hemilä varmaan tarkoittaa tätä myös kommentillaan siitä, ettei ylimääräinen C-vitamiini paranna puolustuskykyä. C-vitamiinia on tutkittu myös sairailla, joilla vitamiinin tarve on lisääntynyt. Tällöin toki tavallista suurempi saanti on hyödyksi. Vanhuksilla on myös monen ravintoaineen tarve lisääntynyt ja heille suositellaankin esimerkiksi suurempaa D-vitamiinilisää kuin muulle väestölle. Ravintolisät eivät kuitenkaan ole riskittömiä, vaan niistä voi saada helposti myös liikaa jotakin ravintoaineita, kun taas ruoasta liikasaanti on selvästi vaikeampaa. Lisäksi ravintolisien käytöllä ei ole todettu samoja terveyshyötyjä kuin terveellisellä ruokavaliolla, ja tämän vuoksi me olemme aina ensisijaisesti monipuolisen ruokavalion kannalla. Sairastaessa yksittäistä vitamiinia tärkeämpää on aina esimerkiksi ylipäätään riittävä energiansaanti. Toki vanhuksilla voi olla useita sairauksia, jotka vaikuttavat ravintoaineiden imeytymiseen tai ruokahaluun, jolloin vitamiinilisäkin voi olla tarpeen. Näitä sitten pohditaan tapauskohtaisesti hoitotiimin kanssa.