Törmäsimme eilen somessa Feikkiä vai faktaa –luotettavan somevaikuttajan käsikirjaan sekä podcastiin aiheesta. Opasta ja podcastia kuvaillaan näin:
Oppaan ja podcastin tarkoituksena on auttaa erityisesti ammattimaisia sisällöntuottajia, mutta myös muita somen käyttäjiä tunnistamaan oma roolinsa ja vastuunsa luotettavan ja oikean tiedon jakajina. Opas tarjoaa konkreettisia vinkkejä ja toimintatapoja virheellisen tiedon tunnistamiseen, lähteiden käyttöön ja faktantarkistukseen ja sitä kautta luotettavuuden rakentamiseen.
Kampanja on hyvä ja tärkeä, joten aamulla kuunteluun lähti podcastin ensimmäinen osa, jossa oli vieraana kaksi bloggaajaa ja vaikuttajaa. Podcast-emäntä keskusteli bloggaajien kanssa siitä, miksi kaikkien somessa toimivien ja erityisesti somevaikuttajien pitäisi olla kiinnostuneita tiedon alkuperästä ja oikeellisuudesta. Jaksoa ei ehtinyt kulua montaakaan minuuttia, kun toinen vaikuttajista toi esille, että hänen mielestään liian usein kiinnitetään huomiota pelkästään tutkimustuloksiin. Tämä on hänen mielestään ongelma, koska tutkimustuloksia voi ”muokata ihan minkälaisiksi vaan riippuen siitä kuka tutkimuksen rahoittaa ja millaisia tutkimustuloksia halutaan saada”. Sen tähden hän ei tuijota tutkimuksia, vaan luottaa omaan järkeensä, ymmärrykseensä ja kokemukseensa asioista. Sen jälkeen hän jatkoi mielipiteellään lisäaineista ja niiden vaarallisuudesta. Tässä kohtaa oli pakko painaa pausea ja miettiä juuri kuultua – kun podcastin ja kampanjan aiheena on vaikuttajien vastuu luotettavan ja oikean tiedon jakajina, tuntuu uskomattomalta, että juuri tässä podcastissa jaetaan väärää tietoa.
Faktaa vai omia kokemuksia?
Onko hyvinvointibloggaaja oikea henkilö arvioimaan yksittäisen ravitsemustutkimuksen luotettavuutta, puhumattakaan tieteellisen tiedon luotettavuudesta yleisesti? Olemme kirjoittaneet aiemmin siitä, kuinka tutkimustiedon syvällinen ymmärtäminen, arvioiminen ja asettaminen kontekstiin on vuosien ja taas vuosien harjoittelun ja perehtymisen tulos, ja se on vaikeaa jopa meille tutkijoille. Tuntuu aika pöyristyttävältä, että hyvinvointibloggaajan annetaan lytätä tiede ja tutkimus jaksossa, jonka aiheena on nimenomaan tiedon alkuperä ja oikeellisuus.
Oma kokemus, ymmärrys ja järki ovat toki arvokkaita asioita, mutta niitä ei pidä sekoittaa tieteeseen ja faktoihin. Omia mielipiteitä ei voi jakaa faktoina, vaan faktat pitää pystyä perustelemaan luotettavilla lähteillä. Viime viikon sitruunavesikohussa oltiin samojen asioiden äärellä ja peräänkuulutettiin vaikuttajan vastuuta. On ihan ok olla eri mieltä tutkijoiden kanssa tai olla uskomatta tieteeseen, mutta nämä ovat juuri niitä asioita, joita tällaisessa kampanjassa pitäisi pohtia sen sijaan, että annetaan podcast-vieraan lytätä tiede ja tutkimus omien fiilisten perusteella. Meitä ravitsemustutkijoina ja bloggaajina huolettaa se, millaista tietoa somessa jaetaan ja millaiseen tietoon luotetaan. Emme ”kiusallamme” korjaa (tahallisesti tai tahattomasti levitettyä) väärää tietoa, vaan haluamme herätellä ihmisiä arvioimaan tiedon luotettavuutta ja siten omalla toiminnallamme edistää tutkimukseen ja tieteeseen perustuvaa maailmankuvaa. Toivoimme todella, että somemaailmassa keskusteltaisiin enemmän vaikuttajan vastuusta ja luotettavasta tiedosta. Juuri siksi tämänkaltaiset kampanjat ovat todella tärkeitä – kunhan niissäkin on faktat kohdillaan!
Kiitos hyvistä huomioista ja pahoittelut jos podcastin kuulijoille jää konteksti epäselväksi, se ei missään nimessä ole tarkoitus.
Feikkiä vai faktaa -podcast käsittelee kaupallisia yhteistöitä, joiden yhteydessä vaikuttajalle toimitettavaan informaatioon tulee aina suhtautua kriittisesti ja selvittää onko tutkimuksen tekijällä jotakin omia intressejä asiassa. Tieteellistä, riippumatonta tutkimusta emme luonnollisestikaan kyseenalaista tässä podcastissa, vaan päinvastoin suosittelemme tutkitun tiedon hyödyntämistä. Tämä on linjassa käsikirjan ohjeiden kanssa. Tutustu koko sisältöön osoitteessa somekäsikirja.fi
Jatkan mielelläni keskustelua kanssanne ja toivottavasti voimme tehdä yhteistyötä tämän tärkeän asian eteen.
Kiitämme kaikesta palautteesta, jota olemme saaneet Feikkiä podcastiin liittyen. Laitamme podcastin 1. Jakson hyllylle ja korjaamme jaksossa mahdollisesti esiintyneet virheet.
Haluamme kaikin tavoin vahvistaa somevaikuttajien luotettavuutta ja estää virheellisen tiedon leviämisen. Haluamme muistuttaa kaikille virheellistä tietoa somessa kohtaaville, että nopein tapa estää tiedon leviäminen on olla yhteydessä julkaisijaan tai toimittajaan suoraan, jotta virheet saadaan nopeasti korjattua. Tämä ja monta muuta vinkkiä löytyy osoitteesta somekäsikirja.fi
Toivomme, että keskustelu somevaikuttajien luotettavuudesta jatkuu vilkkaana ja rakentavana.
Terveisin Inna-Pirjetta Lahti /PING Helsinki ja Feikkiä vai Faktaa podcastin host.
Sekaannusta aiheuttanut jakso on nyt julkaistu korjattuna osoitteessa https://soundcloud.com/feikkiavaifaktaa/mika-ihmeen-disinformaatio
Kiitos vielä tarkkakorvaisille seuraajillemme palautteesta. Tavoitteemme on auttaa kaikkia somevaikuttajia toimimaan luotettavan tiedon sanansaattajina, samalla pääsemme myös itse oppimaan ja kehittymään.
Otamme mielellään palautetta vastaan jatkossakin ja toivomme, että rakentava keskustelu somevaikuttajien yhteiskunnallisesta roolista ja vastuusta jatkuu vilkkaana.
Terveisin, Inna-Pirjetta