Ruispuikula väärään kurkkuun ja herne nenään

Tänä aamuna meinasi Fazerin ruispuikula mennä väärään kurkkuun. Söin rauhassa aamiaista, kun Facebookissa tuli vastaan Fazerin jakama blogipostaus otsikolla ”Voiko terveellinen ruokavalio sisältää leipää?” Ihmettelin, että onpa kummallinen kysymys keneltä tahansa, mutta etenkin Fazerilta. Jutussa bloggaaja Aino oli saanut testiin Fazerin uudet juuresleivät, ja jakoi nyt kokemuksiaan niistä. Hän aloittaa juttunsa näin: ”Terveys- ja hyvinvointibuumi jyllää edelleen voimakkaana ja yksi ihan huippu juttu on, että valmistajat ovat heränneet tähän ja alkaneet valmistaa toinen toistaan parempia vaihtoehtoja niille, jotka haluavat syödä terveellisesti, mutta silti nauttia perinteisistä lemppareista, kuten vaikkapa leivästä.”

Voiko terveellinen ruokavalio sisältää leipää?
Muita hyviä kysymyksiä: Voiko kesällä paistaa aurinko? Voiko lumiukon tehdä lumesta?

Anteeksi kuinka? Poissulkeeko terveellisesti syöminen leivän syömisen?En tiedä mistä tällainen ajatus bloggaajalle on tullut, mutta täysjyväviljan terveyshyödyistä ei ole juuri epäselvyyttä. Ja toisaalta on aika hölmöä ajatella, että jokin yksittäinen elintarvike tekisi ruokavaliosta terveellisen tai epäterveellisen, se kun on kokonaisuus joka ratkaisee ruokavalion terveellisyyden. Oikeasti alkaa jo tympiä tämä hiilihydraattipelko, ja yksittäisten elintarvikkeiden leimaaminen epäterveellisiksi ihan vaan fiilispohjalta.

Ruisleivän terveellisyys ei ole riippuavainen bloggaajan sanomisista.
Ruispuikulat eivät välitä #juuresleipä #parempileipä -kommenteista, sillä niiden terveellisyys ei ole yhden bloggaajan sanomisista kiinni.

Tämä yhteistyökuvio saattaa lisätä juuresleivän myyntiä, mutta samalla se kyseenalaistaa ”tavallisen” leivän kuulumisen terveelliseen ruokavalioon. Jos olisin fazerilainen, en ehkä haluaisi levittää tällaista sanomaa. Kukin tyylillään, mutta kyseenalaista mainontaa ainakin minun makuuni.

2 vastausta artikkeliin “Ruispuikula väärään kurkkuun ja herne nenään

  1. Anonyymi

    Ei vitsit, miten kiinnostavia aiheita koko blogi pullollaan!! Ravitsemus kun kiinnostaa ja sisältö on ainakin minun korviini täyttä priimaa asiaa. Tän kyseisen leipä-postauksen olen jo aiemmin lukenut ihan Ainon blogista ja sama juttu leivän leimaamisesta epäterveelliseksi jäi kaihertamaan. Mun näkemys kun kestävyysurheilujana on että pullakin tulee toisinaan ihan tarpeeseen, kun kestävyyslajeissa energiankulus saattaa kasvaa aika järjettömäksi… Jos pullassa muuten onkin ehkä ylimääräistä rasvaa ja sokeria niin mitä vikaa sitä nyt leivästä löytyisi, lähinnä samat raaka-aineetkin kuin puurossa.

  2. Essi

    Kiitos kivasta palautteesta! 🙂 Tosiaan vaikea ymmärtää, mikä etenkin täysjyväleivästä tekisi epäterveellisen.

Kommentit on suljettu.