Kevyempi vai rennompi joulu?

Kuluvalla viikolla Radio Suomen Päivässä keskusteltiin otsikolla ”Kevyempi linja jouluna – kata joulupyötään myös herneitä ja rypsiöljyä”. Juttua mainostettiin Twitterissä näin: Jouluateria on helposti vuoden raskain ateria. Miten joulusta saisi edes hieman kevyemmän?

terveellinen syöminen on tärkeää, mutta niin on myös joustava ja rento suhde ruokaan.
Photo by rawpixel on Unsplash.

Emme millään ymmärrä ajatusta, ettei edes jouluna saisi syödä hyvällä omallatunnolla, vaan päällimmäisenä mielessä pitäisi olla keventäminen. Miksei edes joulu saisi olla vapaa kaloriajattelusta? Terveellinen syöminen on tärkeää, mutta niin on myös joustava ja rento suhde ruokaan ja syömiseen. Silti rentouteen kannustaminen unohtuu meiltä asiantuntijoiltakin valitettavan usein.

Jouluruokien terveellisyydestä ja kaloripitoisuuksista stressaaminen tuntuu myös siksi turhalta, että näitä ruokia syödään yleensä vain muutamana päivänä vuodessa. Juhlapyhät eivät pilaa kenenkään painonhallintaa, mutta jatkuva syömisestä stressaaminen sitä kyllä vaikeuttaa. Ravitsemussuositustenkin mukaan ruokavalioon mahtuu ”sattumia”, eli kaiken syömisen ei tarvitse olla viimeisen päälle terveellistä. Usein puhutaankin 80/20-periaatteesta, eli kun syö 80 % terveellisesti, voi loput 20 % syömisistä valita muutenkin kuin terveysperusteisesti. Terveellinen syöminen ei siis vaadi ”täydellistä syömistä”.

Jos kuitenkin koet olosi turvattomaksi ilman ohjeita siitä, miten syödä ennen joulua, jouluna ja joulun jälkeen, suosittelemme ehdottomasti lukemaan ravitsemusterapeutti Katri Mikkilän jutun Syömishäiriöliiton blogista. Nämä ohjeet voimme täysin allekirjoittaa!