Viime aikoina on entisestään vahvistunut, että rentous ja joustavuus tuovat monessa asiassa parempia tuloksia kuin tiukkuus ja ehdottumuus. Säännöistä ja kontrollista voi kuitenkin olla vaikea päästää irti, jos on oppinut, että painonhallinta vaatii jatkuvaa painontarkkailua, tiukkoja dieettejä ja fanaattista treenaamista. Tuntuu, että monilla hyvinvointiin ja painonhallintaan liittyvillä sometileillä yritetään kovasti viestiä rentoutta, mutta lähemmin tarkasteltuna kuitenkin paljastuu, että esimerkiksi ruokavalio tai suhde liikuntaan onkin oikeastaan aika ehdoton. Esittelemme tässä muutamia tositapahtumiin perutuvia esimerkkejä, jotka saivat meidät pohtimaan rentouden aitoutta. Annamme myös omat vinkkimme siihen, kuinka tekemisestä tulisi aidosti rennompaa.
Esimerkki 1: Kesäkilot
Somevaikuttaja palaa lomamatkalta, postaa itsestään kuvan ja kertoo kuinka lomalla kertyneet 3,75 kg eivät haittaa sitten yhtään. Hän varmaan haluaa postauksellaan osoittaa, että ei stressaa kiloistaan. Mutta asiasta numeron tekeminen viestii oikeasti ihan muuta. Jos suhde omaan painoon olisi oikeasti rento, miksi somevaikuttaja kokisi tarvetta punnita itsensä ennen ja jälkeen loman ja raportoida tuloksista someen?
Aidosti rennompaa: Kokeile postata kuvia itsestäsi ennen lomaa, lomalla ja loman jälkeen mainitsematta painoasi yhdessäkään kuvassa. Jätä myös jatkuva vaa’alla ravaaminen. On normaalia, että syömiset ja paino saattavat vaihdella, mutta tästä huolimatta jokaisen loman jälkeen ei tarvitse aloittaa laihdutuskuuria.
Esimerkki 2: Rento syöminen
Somevaikuttaja postaa kuvia sokeri- ja rasvapitoisista herkuista tarkoituksenaan osoittaa, että suhde ruokaan on rento, ja herkut ovat normaali osa hänen arkeaan. Kuvien hashtagit paljastavat kuitenkin todellisen suhtautumisen. Humoristiset hashtagit #näilläkesäkuntoon, #”terveellistä”, #vuodenkalorit, #hulllunarasvaa, #sokeriöverit ja #taasherkkuja saattavat olla hauskoja, mutta viestivät samalla todellisesta asenteesta herkkuja kohtaan. Jos suhde syömiseen on oikeasti rento, ei herkkujen syömisestä tarvitse tehdä numeroa eikä herkkuhetkiin liittää negatiivista leimaa.
Aidosti rennompaa: Kokeile postata ruokakuvia ilman ruoan arvottamista terveelliseksi tai epäterveelliseksi. Nauti herkkuhetkistä! Sattumat mahtuvat myös terveelliseen ruokavalioon eli herkuista saa nauttia ilman jatkuvaa kaloreiden miettimistä ja huonoa omatuntoa.
Esimerkki 3: Lomaliikunta
Somevaikuttaja on lomareissulla ja tuo postauksessaan esille, kuinka aikoo rentoutua eikä stressaa edes treenaamisesta. Jostain syystä treenien puuttumista kuitenkin selitellään: ”lomalla tulee käveltyä paljon, joten ihan liikkumatta ei kuitenkaan olla…” Usein myös treenikamat on pakattu ihan vain varmuuden vuoksi mukaan. Kun loma loppuu, somevaikuttaja kiirehtii salille ja postaa ”paluu ruotuun” -kuvia, aivan kuin liikkumattomuus lomalla olisikin ollut ”repsahdus”, eikä hyväksytty tauko. Jos liikunta ei ole pakkomielle, treenaamattomuutta ei tarvitse selitellä.
Aidosti rennompaa: Kokeile postata lomakuvia ilman, että selittelet puuttuvia maksimivoima- tai intervallitreenejä. On ok iloita rutiineista loman jälkeen, mutta viikon tai kahden tauko treenaamisesta ei vaadi kurinpalautusta tai ruotuunpalautumista – se on normaalia elämää!
Summa summarum
Esimerkkitilanteissa somevaikuttajan tarkoitus on varmasti ollut hyvä. Tavoitteena on ehkä ollut normalisoida kesäkiloja, herkkujen syömistä tai taukoja liikunnan harrastamisessa. Valitettavasti välittyvä viesti voi kuitenkin olla ristiriitainen, mikäli suhde syömiseen tai liikuntaan ei ole aidosti rento. Jos siis haluat viestiä rennosta ja joustavasta suhtautumisesta ruokaan ja liikkumiseen, mieti kahdesti, tukevatko kaikki osat postauksessasi tätä tarkoitusta.