Aiviksen joululahjaopas – nämä lahjat voit jättää ostamatta

Joulu on edelleen aikamoista kulutusjuhlaa, vaikkakin tiedostava kuluttaminen on viime vuosina yleistynyt. Turhan tavaran ostaminen vain ostamisen vuoksi ei ole kovin kestävää tai järkevää, joten Aiviskaan ei halua tällaista edistää. Läheisten jonkinlainen muistaminen joulun aikaan on kuitenkin kivaa, joten vinkkaamme lukijoillemme lahjaperinteestä, joka Aiviksen Hennalla on ollut jo pitkään käytössä isänpäivänä. Lahjan sijaan Henna esittelee isälleen, mitä kaikkia turhuuksia ei tälle tänä vuonna ostanut, ja isä on yleensä hyvin tyytyväinen välttäessään isä-tytär-joogatunnin tai pörrösukat. Tästä inspiroituneena Aivis kokosi vinkkilistan lahjoista, jotka sopivat hyvin ei-ostettaviksi. Lue Aiviksen joululahjaopas ja tee läheisillesi palvelus jättämällä ainakin seuraavat lahjat ostamatta.

Aiviksen joululahjaopas - jätä ainakin nämä lahjat ostamatta

1. Kaikki dieetit

Ei ole juhlapyhää, johon dieettejä ei yhdistettäisi, joten monet tahot kaupittelevat myös joulun alla dieettejään ja valmennuksiaan. Ostamalla dieetin lahjaksi otat kantaa toisen henkilön painoon, mikä on todella tökeröä. Jo se on riittävä syy jättää tämäntyyppiset lahjat ostamatta! Kun lisäksi tiedetään, että oikeastaan laihduttaminen lihottaa, jättämällä dieetit ostamatta tuletkin edistäneeksi järkevää painonhallintaa. Jos kuitenkin koet, että uusi vuosi ei tunnu miltään ilman uutta valmennusta, voit kääräistä itsellesi tai läheisillesi pakettiin Aiviksen ilmaisen ravintolisävalmennuksen tai paleovalmennuksen.

Sopii ei-ostettavaksi: ikuisille laihduttajille, tylsiin ravitsemussuosituksiin fakkiutuneille ja kuuriluontoisesti ihan jokaiselle.

2. Suolakivi

Food Market Herkku mainostaa Instagram-tilillään suolakiveä lahjavinkiksi kotikokeille: ”Tämän hauskemmaksi ei suolan lisääminen muutu!”. Aivis on vähän eri mieltä siitä, pitääkö suolan lisääminen tehdä enää yhtään hauskemmaksi, sillä jo nyt suurin osa meistä saa ruokavaliostaan ihan liikaa suolaa. Voitaisiinko siis ennemmin yrittää keksiä keinoja, joilla suomalaisten suolan saantia saataisiin vähennettyä? Huolehdi sinä ainakin läheisesi terveydestä ja jätä höpöhöpö-väitteillä myytävät trendisuolat ostamatta.

Sopii ei-ostettavaksi: korkeasta verenpaineesta kärsiville, pitkästä iästä haaveileville ja tosikoille kotiruoan ystäville.

Joulahjaopas - suolakivi kannattaa jättää ostamatta

3. ”Tietokirjat”

Kirja on yleensä hyvä lahja. Muistathan kuitenkin, että vaikka joku asia on päätynyt kirjaan asti, ei se takaa sitä, että tämä tieto olisi luotettavaa. Tietokirja-kategoriaan voi päätyä myös kirjoja, jotka oikeasti kuuluisivat fiktioon. Tästä hyvänä esimerkkinä on erään tunnetun ortopedin teos Lääkkeetön elämä, jonka sisältämistä asiavirheistä voit lukea täältä. Tsekkaa myös Aiviksen opas luotettavan kirjoituksen tunnistamiseen ja jätä muutkin ”tietokirjat” suosiolla hyllyyn.

Sopii ei-ostettavaksi: big pharman kätyreille, infoähkyyn kyllästyneille ja terveyttään arvostaville.

4. Biohakkerisuklaat

Kaikillehan meille suklaa maistuu, joten siinä mielessä tämä lahja ei ole aivan pöljimmästä päästä. Pöljiä (ja pikkasen laittomia) ovat kuitenkin väitteet, joilla suklaata kaupitellaan. Elintarvikkeesta annetut tiedot tai markkinointi eivät saa johtaa kuluttajaa harhaan, mutta niin vaan näiden suklaiden luvataan ”päästävän supervoimasi valloilleen ja toimivan kukkeana kumppanina matkalla kohti ääretöntä ja sen yli”. Hohhoijaa. Mikäli suklaa on erottamaton osa läheisesi joulunviettoa, voit hyvin mielin pistää pakettiin hänen mielisuklaataan ilman yliampuvia lupauksia dramaattisista funktionaalisista ominaisuuksista.

Sopii ei-ostettavaksi: rennon ja optimoimattoman joulun vietosta kiinnostuneille, Juhlapöydän konvehtien ystäville, kukkahattutädeille ja -sedille.

Joululahjaopas - jätä nämä suklaat ostamatta